La pandèmia que ens envolta ens està impedint fer moltes coses, aturant iniciatives i desitjos. Però hi ha altres problemes greus que requereixen de respostes immediates, i la nostra responsabilitat és alçar la veu per denunciar-los. Molt especialment, el de  l’emergència climàtica, que és, sens dubte, el repte més gran de la humanitat. 

Al Camp d’Aprenentatge Pau Casals del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya treballem, lògicament, pel futur de les generacions més joves, on coincidim amb el Petit Taller de Cançons, que contribueix al seu desenvolupament artístic tot oferint-los temes que parlin de les emocions o dels valors que cal preservar i enfortir, com l’amor per la vida que ens envolta o la lluita compartida per assolir un millor futur.

És en aquest sentit que hem tirat endavant, malgrat les dures circumstàncies que ens han condicionat, l’enregistrament de LA VEU DE LA TERRA, una cantata composada per nou cants i vuit clams intermedis. El propi planeta n’és el personatge principal, aixecant la seva veu per denunciar els atacs que està rebent des de fa ja massa temps i acostant-nos a la infinitat de bones sensacions o sentiments positius que ens desperten els seus paisatges.

Aquesta cantata va acompanyada de més de 40 activitats educatives, amb les seves programacions curriculars, destinades a ser treballades a les escoles i els instituts per tal de facilitar la tasca al professorat, bé sigui l’especialista de música o bé la resta de l’equip docent que vulgui participar en el projecte. 

En el material didàctic que us presentem hi trobareu videoclips, partitures, bases instrumentals, vídeo-tutorials… També us hi oferim les programacions de cada activitat, pautes d’observació del docent i graelles d’autoavaluació de l’alumnat. Tot el material de treball està dissenyat de tal manera que es pugui dur a terme, també, en situacions d’excepcionalitat com la que estem vivint.

Posem a la vostra disposició tot el projecte de LA VEU DE LA TERRA a: www.laveudelaterra.cat

Esperem que aquestes cançons que ha creat el Petit Taller de Cançons ajudin a conscienciar de l’alerta climàtica, no només els alumnes que les treballaran a classe gràcies a totes les activitats educatives que les acompanyen, sinó, també, i molt especialment, tots aquells estaments que tenen a les seves mans la possibilitat que encara hi siguem a temps. A LA VEU DE LA TERRA, hem intentat mostrar tan sols una petita part de la bellesa que es perdrà si no ho aconseguim.

No podem deixar d’agrair i valorar l’esforç, la dedicació i la il·lusió de tots els participants que han fet possible el nostre projecte més ambiciós lluitant contra les circumstàncies més adverses: equip docent del CdA Pau Casals,  Petit Taller de Cançons, cor de l’Escola Montsant de Reus, Cor Zóngora del Vendrell, músics, productors, estudi d’enregistrament de la Casa Murada, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i moltes altres persones i entitats que han aconseguit fer-lo realitat en unes circumstàncies tan poc propícies. 

CdA Pau Casals, 2021

#encarahisomatemps #aprendreambelscampsientornsdaprenentatge